LAMMERS COLLECTIE


Inleiding

LC Inleiding (79K)Een auto verzameling is er niet zomaar! Er is door Rob Lammers en vele jaren later gezamelijk met vrienden en een aantal vrijwilligers (vaak later ook vrienden!!) jaren geknokt om in eerste instantie DAF personen en bestelwagens te redden van de ondergang. Het complete modellengamma werd in de loop der jaren bijeen gescharreld. In 1978 kwamen daar zelfs de eerste DAF vrachtwagens bij!! Bergen werk zijn er verzet. Denk alleen maar eens aan een vondst op een autosloperij van b.v een byzondere vrachtwagen waarvan de achteras verdwenen is!. Hoe krijg je hem weg van een plek waar hij misschien wel 20 jaar gestaan heeft? Tussen andere obstakels, zoals struiken, bomen, stapels motoren, laadbakken, cabine's noem maar op. Vaak moest alles aan de kant, om bij de net verkregen prooi te kunnen komen.

Deze jarenlange bezigheden leidden in 1984 tot de opening van het eerste DAF Museum in Enschede.

In 1986 werd er een totaal nieuw DAF Museum geopend in een eigen pand in Glanerbrug, compleet met restaurant gedeelte, museumwinkel en een grote expositiehal. In 1987 kreeg DAF Eindhoven belangstelling voor de inmiddels indrukwekkende DAF Collectie, zoveel zelfs, dat na lange tijd besloten werd om in de toekomst deze collectie op te nemen in een in de toekomst nieuw op te richten DAF Museum in de regio Eindhoven.. Dit kwam eerder dan verwacht! In 1992 werd het nieuwe DAF Museum in Eindhoven geopend. Tal van voertuigen verhuisden naar Eindhoven, anderen bleven achter of gingen naar een DAF dealer voor restauratie.

In Glanerbrug ging men verder met een merendeels totaal andere collectie voertuigen, die grotendeels ook bestond uit voertuigen uit de Lammers Collectie. Onder leiding van Theo Geltink ontstond hier in 1990 Automobiel Museum Enschede. T/m juni 1992 bleven de deuren open, waarna de collectie weer in depôt ging.

In 1995 werd het museum weer opgestart in Hengelo onder de namen Lammers Automobiel Museum & Lammers Transport Museum. Wederom met hoofdzakelijk voertuigen uit de Lammers Collectie.

De Lammers Collectie heeft anno 2020 nog een aantal hoofdzakelijk bedrijfswagens "in den lande" staan bij o.a. een voertuigen-/oldtimer-club, voertuigenverzamelaar of bij een bus of automuseum. Veel andere voertuigen zijn door de omschreven omstandigheden noodgedwongen afgevoerd en sommige zelfs (door derden die gebruik maakten van de soms onoverzichtelijke situatie) ontvreemd waardoor ze uit het oog verloren zijn!!

P.S: Alle gebeurtenissen omtrent de Lammers Collectie hebben betrekking over de periode 1979 eind 1999

Alles over deze musea kunt u terug vinden op de betreffende websites!


Impressium:

LC Impressium (39K)

Verantwoordelijk voor de inhoud van de websites:

dafmuseum.info

lammerscollectie.nl

Rob Lammers.

laatste update maart 2020